loader

Yenidoğan (Neonatoloji) B.D.

Hakkımızda

Neonatoloji Bilim Dalı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde Prof. Dr. Özdemir İLTER hocamızın liderliğinde, kendisi ve ekibinin özverili çabaları sonucunda 20.11.1992 tarihinde kurulmuştur. Yıkılana kadar eski Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları binasının en üst katındaki “Yoğun Bakım”a ek olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’ni birleştiren üst kat koridorunda yer alan “Özel Bakım” ünitelerinde toplam 16 küvöz ile hizmet vermiştir. 2019 yılında yeni binamıza taşınmamızla birlikte 5 adet 1-2. düzey, 8 adet 3. düzey ve ikisi izolasyon yatağı olmak üzere toplam 10 adet 4. düzey yenidoğan yoğun bakım yataklarına ek olarak 2 yataklı anne-bebek uyum odası ile toplam 25 yatakla hizmet vermeye devam etmektedir. Hasta bakımına ek olarak Neonatoloji yan dal eğitimi de veren birimimizden bugüne kadar 15 neonatolog mezun olmuştur.
Ünitemize emeği geçmiş emekli olmuş hocalarımız:
·       Prof. Dr. Özdemir İLTER (Vefat etti)
·       Prof. Dr. Nüvit Altınkaya 
·       Prof. Dr. Yıldız Perk 
·       Prof. Dr. Barbaros Ilıkkan 
·       Uzm. Dr. Nazmi Ataoğlu
Genel Bilgiler
Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi (YDYBÜ) içerisinde yatan hastalara ek olarak, vajinal ve sezaryen ile doğmuş anne yanında izlenen bebeklerin doğumdan itibaren resüsitasyon ihtiyacı, postnatal adaptasyon süreçleri, anne yanı izlemleri, anne sütü ile beslenme ve tartı takipleri, taramalar ve taburculuğa hazırlık süreçleri de Neonatoloji Bilim Dalı’nın sorumluluğundadır. Özellikle YDYBÜ’nden taburcu edilmiş bebeklerin takibinden sorumlu Riskli Bebek Polikliniği de Neonatoloji Bilim Dalı uzman hekimleri tarafından yürütülmektedir.
Neonatal Resüsitasyon Programı (NRP) dünya çapında kabul görmüş, özellikle asfiksiye bağlı ölüm ve sekellerin önüne geçilmesini hedefleyen sertifikalı bir eğitim programıdır. Tüm kamu, üniversite ve özel hastanelerin doğum salonu, sezaryen yapılan ameliyathane ve yenidoğan servislerinde görevli çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, anestezi ve reanimasyon uzmanı ve doğum eyleminde görev alan pratisyen hekim, yine aynı bölümlerde görevli hemşire, ebe ve diğer sağlık personeli olmak üzere acil sağlık hizmetlerinde görev alan kişilerin katılabildiği bu eğitimi anabilim dalımızda eğitim gören tüm pediatri asistanlarının almasını sağlamak için Anabilim Dalı Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk ve Ergen Sağlığı Dairesi Başkanlığı ile koordineli olarak çalışmaktayız. Hocalarımızın da eğitmen olarak katıldığı bu kurslara pediatri hekimlerinin yanı sıra hastanemiz içerisindeki diğer bölümlerden (Çocuk Cerrahisi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Anestezioloji ve Reanimasyon Anabilim Dalları gibi) olduğu kadar diğer hastanelerden de hekim ve yardımcı sağlık personelleri dahil edilmektedir.