loader

Çocuk Endokrinolojisi B.D.

Hakkımızda

Cerrahpaşa Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalının ilk temelleri Prof. Dr. Nadir Hatemi tarafından 1967 yılında Pediatrik Metabolizma ve Endokrinoloji Seksiyonunun kurulması ile atılmıştır. 2 yıl sonrasında Pediatrik Endokrinoloji Radioimmunoassay Laboratuvarı hizmet vermeye başlamıştır. Bu laboratuvarda ilk primer hipotiroidizm pilot taraması başlatılmış olup Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde doğan 40000 kadar yenidoğana tarama yapılmıştır. Ayrıca bu laboratuvarda hormon tayinleri Cerrahpaşa Merkez Laboratuvarında toplanana dek büyüme hormonu ve IGF-1 rutin ölçümleri yapılmış olup, bir çalışma amacıyla sürrenal androjenler de ölçülmüştür. 1985 yılında Prof. Dr. Sezer Hatemi’nin bilim dalı başkanlığında Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı kurulmuştur. Öğretim üyesi kadrosuna 1989 yılında Prof. Dr. Oya Ercan, 2009 yılında Prof. Dr. Saadet Olcay Evliyaoğlu, 2021 yılında Doç. Dr. Elvan Bayramoğlu ve 2022 yılında Doç. Dr. Hande Turan katılmıştır. Merkezimizde bugüne kadar 10 çocuk endokrinolojisi uzmanı yetişmiştir.

Kliniğimiz Türkiye’nin çocuk endokrinolojisi alanında referans merkezi olma özelliği taşıyıp Çocuk Cerrahisi, Çocuk Psikiyatrisi ve Genetik Tanı Merkezi (GETAM) ile iş birliği içinde çalışmaktadır. Haziran 2022’de Çocuk Endokrin ve Diyabet Derneği’nin akreditasyon sürecinden geçerek Türkiye’nin akredite olan ilk 4 Çocuk Endokrinoloji Bilim Dallarından biri olmuştur.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları binası zemin katta 2 poliklinik, 1 antropometri odası ve 1 endokrin test odası ile poliklinik hizmetlerini sürdürmektedir. Zemin kattaki endokrinoloji test odasında 1 diyetisyen ile vücut kompozisyonu ölçümü ve diyet düzenlenmesi ve 2 diyabet ve test hemşiresi ile endokrinolojik testler yapılmaktadır. Aynı binanın 1. katında diyabet eğitim odasında hem yatan hem de ayaktan gelen diyabetli çocuk ve ailelerine diyabet ve karbonhidrat sayımı eğitimi verilmektedir. Aynı binanın 2. katında yatan hasta servisinde yatış gerektiren hastaların tanı, takip ve tedavi süreçleri yönetilmektedir.